Environmental Degradation and Coffee Growing in Tarrazú between 1970 and 2006

Authors

  • Rafael A. Ledezma Universidad Nacional, Costa Rica
  • Roberto Granados Universidad Nacional, Costa Rica

DOI:

https://doi.org/10.15359/rca.36-2.2

Keywords:

Coffee production, environmental degradation, sustainability

Abstract

The article explores the changes that have been generated within the coffee farming practices in the wake of environmental degrada-tion caused by the implementation of an intensive coffee farming, tech and expansion that took place during the second half of the twentieth century in the canton of Tarrazú. In this process, it is necessary to highlight the role played institutions, both public and private, in promoting a more sustainable coffee farming with the environment.

References

Barquero, Marvin. "Destrucción de los suelos baja producción en café", en La Nación 2-4-07.

Cardoso, Ciro y Héctor Pérez. 1979. Historia económica de América Latina. vol. 1. Editorial Crítica. Barcelona.

Centeno, José Luis. 1975. Implicaciones geomorfológicas del río Pirrís en el cantón de Tarrazú. Escuela de Geografía de la Universidad Nacional. Costa Rica.

Cléves, Rodrigo. 1995. Tecnología en beneficiado de café. San José.

Damais, Gilles. 1986. Estudio sistémico de la realidad agraria de una microregión de Costa Rica: Nicoya-Hojancha. III tipología de los sistemas de producción. Escuela de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional, Cooperación Técnica Francesa y Ministerio de Relaciones Exteriores. Costa Rica.

Granados, Carlos. 1994. El impacto ambiental del café en la historia costarricense. Departamento de Geografía de la Universidad de Costa Rica. San José.

Hall, Carolyn. 1991 El café y el desarrollo histórico-geográfico de Costa Rica. Editorial Costa Rica. San José.

Hilje, Brunilda. 1997. La colonización agrícola de Costa Rica (1840-1940). Euned. San José

Icafé. 2001. Conservación de suelos. Icafé. Costa Rica.

Icafé. 2003. La sombra en el cultivo del café. Icafé. Costa Rica

Ifam. 1987. Cantones de Costa Rica: Tarrazú. Instituto de Fomento y Asesoría Municipal. San José.

Mata, Alfonso y Franklin Quevedo. 2005. Diccionario didáctico de ecología. EUCR. San José.

Meléndez, Silvia. "La historia ambiental: aportes interdisciplinarios y balance crítico desde América Latina", en Cuadernos digitales: Publicación electrónica en Historia, Archivística y Estudios Sociales, 19, noviembre de 2002, Costa Rica.

Naranjo, Carlos. 1997. La modernización de la caficultura costarricense 1890¬¬-1950. Universidad de Costa Rica. San José.

Picado, Wilson. 2000. La expansión del café y el cambio tecnológico desigual en la agricultura del cantón de Tarrazú, Costa Rica: 1950-1998. Universidad Nacional. Costa Rica

Ramírez, Mario. Problemas, protestas y conflictos ambientales en la cuenca del río Virilla. 1850-1900. Instituto de Investigaciones Sociales de la Universidad de Costa Rica. San José.

Rojas, Gladys. 2000. Café, ambiente y sociedad en la cuenca del río Virilla, Costa Rica. 1840-1955. EUCR. San José.

Samper, M., C. Naranjo y P. Sfez. 2000 Entre la tradición y el cambio: Evolución tecnológica de la caficultura costarricense. Universidad Nacional e Instituto Panamericano de Geografía e Historia. Costa Rica.

Samper, Mario (comp.). 2001. Metodologías convergentes e historia social del cambio tecnológico en la agricultura. Editorial Progreso. San José.

Ugarte, Jimena. 2004. Recibidores y el café en Costa Rica. Instituto de Arquitectura Tropical. San José. Zamora, Luis. 1998. Manual de recomendaciones para el cultivo del café. Icafé. San José. Entrevistas Araya, Mainor. 2-5-08. San Miguel de Tarrazú, El Salado, Costa Rica. Naranjo, Elpidio. 2-5-08. Oficina Regional de Icafé en Los Santos, San Marcos de Tarrazú, Costa Rica.

Valverde, Carlos. 26-4-08. El Rodeo de Tarrazú, Costa Rica.

Valverde, Bernardo. 26-4-08. San Marcos de Tarrazú, Costa Rica.

Downloads

Published

2008-12-01

How to Cite

Ledezma, R. A., & Granados, R. (2008). Environmental Degradation and Coffee Growing in Tarrazú between 1970 and 2006. Tropical Journal of Environmental Sciences, 36(1), 11-18. https://doi.org/10.15359/rca.36-2.2

How to Cite

Ledezma, R. A., & Granados, R. (2008). Environmental Degradation and Coffee Growing in Tarrazú between 1970 and 2006. Tropical Journal of Environmental Sciences, 36(1), 11-18. https://doi.org/10.15359/rca.36-2.2

Comentarios (ver términos de uso)

Similar Articles

1-10 of 102

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >>