Utilización de variables morfométricas para explicar el comportamiento del peso fresco y eviscerado en tres especies de peces del género Opisthonema (Pisces: Clupeidae) (ING)

  • R. Víquez Escuela de Ciencias Biológicas, Área de Biología pesquera, Universidad Nacional
  • J. R. Bolaños Escuela de Ciencias Biológicas, Área de Biología pesquera, Universidad Nacional
  • J. A. Rodríguez Escuela de Ciencias Biológicas, Área de Biología pesquera, Universidad Nacional
  • J. A. Palacios Escuela de Ciencias Biológicas, Área de Biología pesquera, Universidad Nacional
  • M. Protti Escuela de Ciencias Biológicas, Área de Biología pesquera, Universidad Nacional

Abstract

An analisys of variance was used to choose the statical model that best explained the fresh and eviscerated weight on the basis of the most important morphometric variables. The analysis showed a significative difference between sexes and between species. Two “proxy” variables were created one variable was related to size and the other to the shape of the sardine, in order to avoid the multicolinearity showed by a correlation analysis. The statistical model obtained is showed in table 10.

References

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Published
1992-01-01
How to Cite
Víquez, R., Bolaños, J. R., Rodríguez, J. A., Palacios, J. A., & Protti, M. (1992). Utilización de variables morfométricas para explicar el comportamiento del peso fresco y eviscerado en tres especies de peces del género Opisthonema (Pisces: Clupeidae) (ING). Uniciencia, 9(1), 57-69. Retrieved from https://www.revistas.una.ac.cr/index.php/uniciencia/article/view/5454
Section
Original scientific papers (evaluated by academic peers)

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