Creación de competencias y capacidades en el subsector lechero costarricense

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15359/peds.2-1.2

Keywords:

Co-operatives, Dairy sector, Human capabilities, Inclusive developmen, institutional innovation.

Abstract

Productive dynamics of the dairy sector in Costa Rica, underwent significant changes as a result of  its  historical  evolution.  Because  of  these  changes,  institutional  actors  at  different  levels  of  implementation  promoted  the  incorporation  of  innovations,  including  adaptation  processes  to  the  geographical   and   climatic   conditions   of   the   country.   This   study   focuses   on   the   innovation  management of the dairy sector in Costa Rica. Its main goal is to analyze the process of capability  building of the dairy farmers, considering the importance of knowledge management initiatives.  We  use a case studies methology to introduce three specific experiences of innovation and technology  transfer  in  different  places  of  Costa  Rica.  Results  suggest  that  National  System  of  Innovation  of  country  plays a special role in  designing  of strategic  working agenda, however,  key aspects could  enhance  if  knowledge  management  and  capability  buildings  approaches  are  considered. Finally,  the paper concludes that the promoting of community participation mechanisms is important to build  collective   actions   and   setting   up   institutional   dialogues   for   the   inclusive   local   development strategies.

Author Biography

Luis Barboza-Arias, Universidad Nacional, Costa Rica (UNA), Centro Internacional de Política Económica para el Desarrollo Sostenible

Investigador asociado en temas de innovación y desarrollo inclusivo en Centro Internacional de Política Económica para el Desarrollo Sostenible (CINPE) de la Universidad Nacional

References

Arocena, R. & Sutz, J. (2002). Sistemas de Innovación y Países en Desarrollo. Universidad de la República de Uruguay. SUDESCA.

CINPE. (2014). Manual para la gestión de procesos de innovación. Documento de trabajo. UNA, Heredia, Costa Rica.

CNPL. (2015). Revista Horizonte Lechero, Setiembre Ed. N°2

Edquist, C. (ed). (1997). Systems of Innovations: Technologies, Institutions and Organizations. Wiltshire, Great Britain: John de la Mothe, Series Editor.

Gutiérrez, L. (2015, Octubre) Análisis de la competitividad del sector lácteo costarricense: Visión de la Cámara Nacional de Productores de Leche. Ponencia presentada en el Congreso Lechero 2015. San José, Costa Rica.

Lam, Alice. (1998). Tacit knowledge, organisational learning and innovation: a societal perspective. DRUID working paper N° 98-22.

Lam, Alice. (2002). Alternative Societal Models of Learning and Innovation in the Knowledge Economy. DRUID. Working paper.

León, H. (2015, Octubre). Eficiencia en el costo de alimentación y la mano de obra. Ponencia presentada en el Congreso Lechero 2015. San José, Costa Rica.

Lundvall, B. (1992). National Systems of Innovation.Towards a Theory of Innovation and Interective Learning. London: Printer Publishers.

MAG. (2015). Informe técnico de resultados del 1° año de Gobierno. Costa Rica.

SEPSA. (2012). Plan sectorial de género y juventud rural 2011-2014. En el contexto de la política de estado para el sector agroalimentario y el desarrollo rural costarricense 2010-2021. MAG, Costa Rica.

SEPSA. (2015). Informe técnico de resultados del 1° año de Gobierno Mayo 2014 - Abril 2015. Costa Rica: MAG. Disponible en: http://www.infoagro.go.cr/MarcoInstitucional/Documents/INFORMES/Informe_01_05_2015-SECTORAGRO.pdf

van Dijk, M. P. & Sandee, H. (2002). Innovation and Small Enterprises in the Third World. United Kingdom: Edward Elgar, Cheltenham

Yin, R. (1994). Case Study Research. Design and Methods. London: Sage Publications

Published

2016-12-31

How to Cite

Creación de competencias y capacidades en el subsector lechero costarricense. (2016). Revista De Política Económica Y Desarrollo Sostenible, 2(1). https://doi.org/10.15359/peds.2-1.2

How to Cite

Creación de competencias y capacidades en el subsector lechero costarricense. (2016). Revista De Política Económica Y Desarrollo Sostenible, 2(1). https://doi.org/10.15359/peds.2-1.2

Comentarios (ver términos de uso)

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >>