University Extension and Nutritional Food Education at the Initial Level: Threads That Weave and Build Networks

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15359/udre.11-1.6

Keywords:

nutritional food education, initial level, impact assessment, participants’ voices

Abstract

This article gives voice to different actors involved in the Social Interest Extension Project (PEIS) titled “In your adventures, fruits and vegetables! Promotion of consumption at the initial level,” within the framework of a final project of the bachelor’s degree in Nutrition from the Universidad Nacional del Litoral.

The publication analyzes the impact of the university extension over three consecutive years, being nutritional food education the common thread for each actor involved.

Through different methodological resources, children’s voices from the initial level were surveyed, as well as those of their families, teachers, institutions’ principals, and volunteer extensionists and researchers.

The PEIS impacted the different participants, transforming them, strengthening knowledge, establishing links, learnings, values, resources, and strategies, and reflecting on the extension activity itself.

References

Barrientos, B. R. (2020). Qué es un proyecto educativo institucional. http://www.atmos.cl/inicio1/book/export/html/18

Boimvaser, N., Ravelli, S., Gioria, E. y Gornati, F. (2018). Extensión, docencia e investigación como estrategia para abordar la educación alimentaria nutricional en el nivel inicial. +E. Revista de Extensión Universitaria, 8(9), 251-265.

Camilloni, A. (2013). La inclusión de la educación experiencial en el currículo universitario. En G. Menéndez et al., Integración, docencia y extensión. Otra forma de enseñar y de aprender (pp. 11-21). Universidad Nacional del Litoral, Santa Fe.

Camilloni, A. (2017). Capítulo del libro. En G. Menéndez, Integración, docencia y extensión. Otra forma de enseñar y de aprender II. Universidad Nacional del Litoral, Santa Fe.

Cossani, Lopresti, Garnier, Reverdito, Tabárez, y Taffarel. (2011). La educación alimentaria nutricional como estrategia de articulación para favorecer la seguridad alimentaria en las familias de Entre Ríos. Integración, extensión, docencia e investigación para la inclusión y cohesión social. XI Congreso Iberoamericano de Extensión. Santa Fe, Argentina.

García, T., García, L., González, R., Carvalho, J. y Catarreira, S. (2016). Revisión metodológica de la triangulación como estrategia de investigación. CIAIQ, 3.

Gillespie, A. H. & Johnson-Askew, W. (2009). Changing Family Food and Eating Practices: The Family Food Decision-making System. Annals of Behavioral Medicine, 38(suppl 1), s31-s36. doi:10.1007/s12160-009-9122-7

Libera Bonilla, B. E. (2007). Impacto, impacto social y evaluación del impacto. ACIMED, 15(3), 1-9. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1024-94352007000300008

Maíz, E., Urdaneta, E. y Allirot, X. (2018). La importancia de involucrar a niños y niñas en la preparación de las comidas. Nutrición Hospitalaria, 35(Extra 4), 136-139. https://dx.doi.org/10.20960/nh.2139

Mayan, M. J. (2001). Una introducción a los métodos cualitativos: módulo de entrenamiento para estudiantes y profesionales. https://sites.ualberta.ca/~iiqm/pdfs/introduccion.pdf

Menéndez, G. et al. (Coords.). (2013). Integración, docencia y extensión. Otra forma de enseñar y de aprender. Universidad Nacional del Litoral, Santa Fe.

Minayo, M. C.; Assis, S. G. y Souza, E. R. (2008). Evaluación por triangulación de métodos. Abordaje de programas sociales. https://digitalrepository.unm.edu/lasm_cucs_es/146

Ministerio de Educación de Santa Fe. (2020). https://www.santafe.gov.ar/index.php/educacion/guia/get_tree_by_node?node_id=121868

Muñoz Razo, C. (1998). Cómo elaborar y asesorar una Investigación de tesis. Prentice Hall Hispanoamericana.

Ordoñana, J. R. (2003). Educación para la salud y comunicación sobre riesgos. En M. D., Flores (ed.), La promoción de la salud: una perspectiva pedagógica (pp. 41-57). Valencia: Nau Llibres.

Parrilla, Á; Muñoz-Cadavid, Mª A. y Sierra Martínez, S. (2013). Proyectos educativos con vocación comunitaria. Revista de Investigación en Educación, [S.l.], v. 11, n. 3, p. 15-31. ISSN 2172-3427. http://reined.webs.uvigo.es/index.php/reined/article/view/282

Rafaghelli, M. (2013). La dimensión pedagógica de la extensión. En G. Menéndez et al., Integración, docencia y extensión. Otra forma de enseñar y de aprender (pp. 22-37). Universidad Nacional del Litoral, Santa Fe.

Ravelli, S., Paniccia, A. y Figueroa, E. (2016). Desafíos de la educación alimentaria nutricional: construcción de espacios y vínculos en el nivel inicial. Revista +E, versión digital (6), 256-263. Santa Fe, Argentina: Ediciones UNL.

Universidad Nacional del Litoral. (2020). Proyectos de extensión. https://www.fbcb.unl.edu.ar/vinculacion/proyectos-de-extension/

Vega, M. R., Manzanera, J. M. E. y Armenta, M. C. (2013). Una década enseñando e investigando en educación alimentaria para maestros/A decade teaching and researching in Food Education for Teachers. Revista Complutense de Educación, 24(2), 243-265. https://revistas.ucm.es/index.php/RCED/article/view/42078/40053

Published

2021-09-19

How to Cite

University Extension and Nutritional Food Education at the Initial Level: Threads That Weave and Build Networks. (2021). Universidad En Diálogo: Revista De Extensión, 11(1), 157-178. https://doi.org/10.15359/udre.11-1.6

How to Cite

University Extension and Nutritional Food Education at the Initial Level: Threads That Weave and Build Networks. (2021). Universidad En Diálogo: Revista De Extensión, 11(1), 157-178. https://doi.org/10.15359/udre.11-1.6

Comentarios (ver términos de uso)

Most read articles by the same author(s)

<< < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >>