CONSIDERANDOS PARA LAS SOLICITUDES DE TERRITORIOS LIBRES DE ORGANISMOS GENÉTICAMENTE ALTERADOS (TRANSGÉNICOS), CON ÉNFASIS EN COSTA RICA

Authors

  • Jaime E. García González Centro de Educación Ambiental, UNED. Escuela de Biología de la Universidad de Costa Rica., Costa Rica

Abstract

Resumen

Se exponen los considerandos de diverso tipo que justifican la declaratoria de territorios libres de organismos genéticamente alterados (transgénicos), haciendo un énfasis en la situación de Costa Rica. Los razonamientos descritos están ampliamente respaldados en los hechos concretos analizados en el contenido de las referencias bibliográficas del caso.

 

Abstract

Diverse considerations are presented that justify the declaration of territories as transgenic-free zones, with emphasis on the situation in Costa Rica. The arguments described are supported by the concrete facts analyzed in the contents of the bibliographic references.

Author Biography

Jaime E. García González, Centro de Educación Ambiental, UNED. Escuela de Biología de la Universidad de Costa Rica.

Catedrático, Centro de Educación Ambiental, UNED. Escuela de Biología de la Universidad de Costa Rica


References

st Paradigm et al. 2008. Carta abierta a tod@s l@s miembros del Órgano Subsidiario de Asesoramiento Científico, Técnico y Tecnológico (SBSTTA) de la Convención sobre Diversidad Biológica (CDB). En : 13ª reunión del Órgano Subsidiario de Asesoramiento Científico, Técnico y Tecnológico (SBSTTA) de la Convención sobre Diversidad Biológica (CDB), 18-22 febrero 2008. FAO, Roma, Italia. http://www.wrm.org.uy/actores/CBD/SBST TA13/Carta_paises_arboles_GM.pdf

ACPB-RCB (Alianza Centroamericana de Protección a la Biodiversidad – Red de Coordinación en Biodiversidad) 2004. Contaminación transgénica en Costa Rica: una realidad confirmada. Cosmovisiones, San José, Costa Rica. 8 p.

Aguilar M., D.; Azofeifa R., A. 2003. Responsabilidad civil por daño ambiental de la utilización de organismos genéticamente modificados como técnica de biotecnología agroalimentaria. Tesis de Licenciatura en Derecho. Facultad de Derecho, Universidad de Costa Rica. San José, Costa Rica. 434 p.

Alliance for Bio-Integrity s.f. Key FDA documents. Copies of 24 of the FDA's internal memoranda on the hazards of genetically engineered foods. A. FDA scientists discuss various safety concerns (1-10); B. Specific objections to use of antibiotic-resistant marker genes (11-13); C. Safety questions raised by tests on the Flavr Savr tomato--the most thoroughly tested bioengineered food (14-17); D. Additional evidence of improprieties in the formation of FDA policy on bioengineered foods (18-24). Alliance for Bio-Integrity, Iowa, EE. UU. http://www.biointegrity.org/list.html

Almendares B., J. et al. 2001. La declaración de Lowell sobre ciencia y principio de precaución (17 de diciembre de 2001). En: Riechmann, J.; Tickner, J. (coords.). 2002. El principio de precaución. Icaria, Barcelona, España. p. 125-131.

Altieri, M.A. 2001. Los impactos ecológicos de la biotecnología agrícola. http://www.actionbioscience.org/esp/biotec nologia/altieri.html

Altieri, et al. 2003. Declaración del Grupo de Ciencia Independiente. Londres, Reino Unido, 10 de mayo de 2003. En: Ho, M.- W.; Ching, L.L. (redacc.) 2003. En defensa de un mundo sustentable sin transgénicos. Institute of Science in Society & Third World Network. Instituto del Tercer Mundo, Redes-AT y Grain: Montevideo, Uruguay. p. 179-185. También en: http://www.indsp.org/pdf/isp_gm-es-34- s.pdf

Altieri, M.A. 2005. The myth of coexistence: why transgenic crops are not compatible with agroecologically based systems of production. B. Sci. Technol. S. 25(4): 361- 371

Améndola, C.; Pereira, M.; Sánchez, J.; Mayet, M.; Bebb, A.; Freese, B.; López, J. 2006. Who benefits from gm crops? Friends of the Earth, Benin, Nigeria. 84 p. Resumen ejecutivo en español en: www.foei.org/es/publications/pdfs/gmcrops 2007execsummary-esp.pdf

Anderson, L. 2001. Transgénicos. Ingeniería genética, alimentos y nuestro medio ambiente. Gaia Proyecto 2050: Madrid, España. 224 p.

Anónimo s.f. La guerra de las semillas. Produced by DENKmal-Film and Deutschen Welle TransTel, Alemania. Duración: 25 minutos.

AT-I (Amigos de la Tierra Internacional) 2008. Nuevo informe: Los transgénicos incrementan el uso de pesticidas y no ayudan a combatir el hambre ni la pobreza. Amigos de la Tierra Internacional: Amsterdam, Holanda. http://www.tierra.org/spip/spip.php?article5 10

Bárcena I., A.; Katz, J.; Morales, C.; Schaper, M. (eds.). 2004. Los transgénicos en América Latina y el Caribe: un debate abierto. Libro de la CEPAL/NU. CEPAL. – n°. 78. Comisión Económica de las Naciones Unidas para América Latina (CEPAL): Santiago de Chile, Chile.

Benbrook, C.M. 1999. Evidence of the magnitude and consequences of the Roundup Ready soybean yield drag from university-based varietal trials in 1998. Benbrook Consulting Services, Sandpoint Idaho, EE. UU. AgBioTech InfoNet Technical Paper n.º 1, 28 p.

Benbrook, C.M. 2001. The farm-level economic impact of Bt corn from 1996 through 2001: an independent national assessment. Benbrook Consulting Services, Sandpoint Idaho, EE. UU. December 2001, 48 p.

Benbrook, C.M. 2004. Genetically engineered crops and pesticide use in the United States: the first nine years. Northwest Science and Environmental Policy Center. Sandpoint Idaho, EE. UU. October 25, 2004. Technical Paper number 7, 53 p.

Benbrook, C.M. 2005. Rust, resistance, run down soils, and rising costs –Problems facing soybean producers in Argentina. Northwest Science and Environmental Policy Center. Sandpoint Idaho, EE. UU. January, 2005. Technical Paper number 8, 53 p.

Bizarri, K. 2007. The EU´s biotechnology strategy: mid-term review or mid-life crisis? Friends of the Earth Europe, Brussels, Belgium. 34 p. También en: www.foeeurope.org/publications/2007/FoE E_biotech_MTR_midlifecrisis_March07.pd f

BMA (British Medical Association) 2004. Genetically modified foods and health: a second interim statement. Board of Science and Education, Londres, Reino Unido. 10 p.

Bravo, E. 2005. Soya, instrumento de control de la agricultura y la alimentación. Acción Ecológica y Red por una América Libre de Transgénicos, Quito, Ecuador. 167 p.

CCPDH (Consejo Centroamericano de Procuradores de Derechos Humanos) 2005. Declaración del CCPDH. Antigua Guatemala, Guatemala. 22-23 de febrero. 7 p. También en: http://www.iidh.ed.cr/BibliotecaWeb/Vario s/Documentos/BD_426718980/DECLARA CION%20GUATEMALA.doc?url=%2FBi bliotecaWeb%2FVarios%2FDocumentos% 2FBD_426718980%2FDECLARACION+ GUATEMALA.doc

CCT (Comisión de la Carta de la Tierra) 2000. La Carta de la Tierra. Unesco: París, Francia. 12-14 de marzo. En: García, J.E.; Guier, E.; Chacón, I.M. 2006. Ambiente: problemática y opciones de solución. EUNED: San José, Costa Rica. p. 463-471. También en: http://www.iepe.org/cartadelatierra/queesla carta.htm

Cereijo, M. 2007. Transgénicos sin fronteras. http://www.humanidadenred.org/index.php ?option=com_content&task=view&id=630 0&Itemid=144

CFS (Center for Food Safety) 2006a. Genetically engineered crops and foods: Worldwide regulation and prohibition. The Center for Food Safety: Washington, D.C. 20 p. http://www.centerforfoodsafety.org/pubs/W orld_Regs_Chart%20_6-2006.pdf

CFS (Center for Food Safety) 2006b. Genetically engineered crops and foods: Regional regulation and prohibition. The Center for Food Safety: Washington, D.C. 13 p. http://www.centerforfoodsafety.org/pubs/R egional_Regs_Chart_6-2006.pdf

Charles, D. 2002. Lords of the harvest. Biotech, big money, and the future of food. Perseus, Cambridge, MA, EE. UU. 348 p.

Ching, L.L. 2004. Broken promises: GM sweet potato project turns sour. Institute of Science in Society, Londres, Reino Unido. Press Release 12/05/04. http://www.isis.org.uk/full/BrokenPromisesFull.php

Cipriano, J.; Carrasco, J.F.; Arbós, M. 2006. La imposible coexistencia. Greenpeace: Madrid, España. 128 p. También en: http://www.greenpeace.org/raw/content/espana/reports/copy-of-la-imposiblecoexisten.pdf

CMN (Concejo Municipal de Nicoya de Guanacaste). 2006. Acta de la Sesión Ordinaria Número 033 del día jueves 14 de diciembre del 2006. Acuerdo n.° 7. Nicoya, Guanacaste, Costa Rica.

CMPC (Concejo Municipal de Paraíso de Cartago) 2005. “Acuerdo de Declaratoria de Municipio Libre de Transgénicos”. Artículo 21 del Acta n.° 254 del 21 de marzo del 2005. Municipalidad de Paraíso, Cartago, Costa Rica.

CMSCG (Concejo Municipal de Santa Cruz de Guanacaste) 2005. “Acuerdo de Declaratoria de Territorio Libre de Cultivos Transgénicos”. Artículo 2, inciso 1. Sesión extraordinaria n.° 25-2005 del 21 de octubre del 2005. Citado en oficio SM1.198-Ext. 25-2005. Municipalidad de Santa Cruz, Guanacaste, Costa Rica.

Connor, S.; McCarthy, M.; Brown, C. 2005. The end for GM crops: Final British trial. The Independent, Tuesday, 22 March 2005. http://www.independent.co.uk/environment /the-end-for-gm-crops-final-british-trialconfirms-threat-to-wildlife-529492.html

CPCDB (Conferencia de las Partes del Convenio sobre Diversidad Biológica) 2006. Diversidad Biológica Forestal: aplicación del programa de trabajo. Decisión VIII/19. En: 8ª Reunión, Curitiba, Brasil, 20-31 de marzo del 2006, p. 209. También en: http://www.cbd.int/doc/decisions/COP-08- dec-es.pdf

CSA (Centre for Sustainable Agriculture) 2005. The story of Bt cotton in Andhra Pradesh: Erratic processes and results. CSA, Tarnaka, India. 39 p.

Cummins, J. 2004. Bt toxins in genetically modified crops: Regulation by deceit. ISIS Press Release 23/3/2004. Institute of Science in Society (ISIS): London, United Kingdom. http://www.isis.org.uk/BTTIGMC.php

Cummins, R.; Lilliston, B. 2004. Genetically engineered food. A self-defense guide for consumers. 2nd edition revised and updated. Marlowe & Company, New York, EE. UU. 237 p

CU-UCR (Consejo Universitario de la Universidad de Costa Rica) 2003. Sobre el Protocolo de Cartagena sobre Seguridad de la Biotecnología del Convenio sobre la Diversidad Biológica. Gaceta Universitaria 38-2003, año XXVII, 19 de diciembre del 2003. San José, Costa Rica. p. 1-6.

De Faria, F. 2005. Granos y semillas transgénicos en cadena alimentaria: Costa Rica. Ambientico n.º 137 (febrero): 19-21. También en: www.ambientico.una.ac.cr/137.pdf

De Sousa, E. (coordinación y edición de los contenidos) 2001. Júri dos transgênicos (El juicio a los transgénicos). Fortaleza, 9- 10 de abril de 2001. Esplar e Actionaid Brasil, Instituto Nosso Chão. Brasil. Duración: 20 minutos.

Diglio, P.; Domínguez, D.; Lapegna, P.; Sabatino, P. (directores) 2004. Como una llamarada. Grain/Grupo de Estudios Rurales G.E.R.–U.B.A.: Argentina. Documental audiovisual. Duración: 25 minutos.

Domingo, J.L. 2000. Health risks of genetically modified foods: Many opinions but few data. Science 288: 1748-1749.

Donegan, K.K.; and Seidler, R.J. 1999. Effects of transgenic plants on soil and plant microorganisms. In Recent Research Development in Microbiology (Ed. S.G. Pandalai). Volume 3, Part II. Research Signpost, Trivandrum, India. p. 415-424.

EcoPortal 2005. “España. Consell de Menorca propone declarar la isla zona libre de transgénicos”. Ambiente y Sociedad. Publicación Semanal de EcoPortal.net. Año 6, n.° 229 (1 de diciembre). http://www.ecoportal.net/content/view/full/ 54505

Fagan, J.B. 1997. “Tryptophan summary”. Psrast (Physicians and Scientists for Responsible Application of Science and Technology). http://www.psrast.org/jftrypt.htm

Firbank, L.G.; Forcella, F. 2000. Genetically modified crops and farmland biodiversity. Science 289: 1481-1482.

FoEI (Friends of the Earth International) 2004. Genetically modified crops: A decade of failure (1994-2004). Friends of the Earth International, Amsterdam, Países Bajos. 52 p.

FoEI (Friends of the Earth International) 2007. Agriculture & food. Who benefits from gm crops? An analysis of the global performance of gm crops (1996-2006). Amsterdam, The Netherlands. 97 p. También en: http://www.foei.org/publications/pdfs/gmcr ops2007full.pdf

Fox, M.W. 1992. Superpigs and wondercorn. The brave new world of biotechnology… and where it all may lead. Lyons & Burford, New York, EE. UU. 209 p.

Fox, M.W. 1999. Beyond evolution. The Lyons Press, New York, EE. UU. 256 p.

Fox, M.W. 2004. Killer foods. When scientists manipulate genes, better is not always best. Lyons Press, Guilford, Connecticut, EE. UU. 282 p.

Freese, W.; Schubert, D. 2004. Safety testing and regulation of genetically engineered foods. Biotechnol. Genet. Eng. 21 (November): 299-325.

García, D.K. (directora y productora). 2004a. ¿Qué comeremos mañana? Lily Films, Mill Valley, California, EE. UU. Duración: 88 minutos.

García, J.E. 2004b. El arroz dorado: ¿un debate emocional? Acta Académica 34(mayo): 66-89.

García, J.E. 2005. Contaminación por transgénicos y agricultura orgánica. Ambientico (Costa Rica) n.°146 (noviembre del 2005): 7-8. http://www.ambientico.una.ac.cr/146.pdf

García, J. 2007a. Cultivos transgénicos: ¿tema ultrasecreto en Costa Rica? En: Resúmenes del XXVII Mini-Congreso (II2007) del Centro de Investigaciones Geofísicas (CIGEFI), 13-14 de diciembre. Vicerrectoría de Investigación, Universidad de Costa Rica: San José, Costa Rica. p. 12- 13.

García, J.E. 2007b. Cultivos genéticamente modificados: las promesas y las buenas intenciones no bastan (refutación al artículo de Espinoza et al., Rev. Biol. Trop. 52(3): 727-732, 2004). Revista de Biología Tropical 55(2): 347-364. También en: http://www.uned.ac.cr/CEA/documents/Cul tivosgeneticamentemodificados.pdf

García G., J.E. 2008. Cultivos genéticamente alterados (transgénicos). Antología. Área de Agricultura y Ambiente (AAA), Centro de Educación Ambiental (CEA), Universidad Estatal a Distancia (UNED). San José, Costa Rica. 587 p. Inédito.

Garcia, M.A.; Altieri, M.A. 2005. Transgenic crops: implications for biodiversity and sustainable agriculture. B. Sci. Technol. Soc. 25(4): 335-353.

Gathura, G. 2004. GM technology fails local potatoes. The Daily Nation (Kenia), January 29, 2004. p. 1.

Giardini, H. 2006. Soja transgénica: agricultura sin agricultores. Argentina: diez años de promesas incumplidas, diez años de desierto verde. Greenpeace Argentina. 4 p. http://www.greenpeace.org/raw/content/arg entina/transgenicos/soja-transgenicaagricultura.pdf

GM Watch 2006. Florence Wambugu. Profile. Norfolk Genetic Information Network, Norfolk, Reino Unido. http://www.gmwatch.org/profile1.asp?PrId =131

GP-SA (Greenpeace Southeast Asia) 2005. The economics of Bt corn: Whose interest does it really serve? Report, june 20, 2005. Greenpeace Southeast Asia, Quezon, Filipinas. 18 p.

GP-M (Greenpeace-México) 2006. 2005: un año de rechazo a los transgénicos en todo el mundo (Comentarios de Greenpeace al Reporte ISAAA 2005). México D.F., México. 4 p.

Grahlman, J. (producción) s.f. El riesgo de los alimentos transgénicos: el caso Arpad Pusztai. Reportaje de Thomas Liesen. Serie de televisión Prisma de la Deutsche Welle. Duración: 25 minutos.

Grain 2004. Enfrentando la contaminación: cinco razones para rechazar la coexistencia con los cultivos genéticamente modificados. A Contrapelo, abril. 4 p. También en: http://www.grain.org/articles_files/atg-1- es.pdf

Gudynas, E. 2002. Incertidumbre y ciencia. En:. Hedström (ed.). Ecología, economía y ciencia del desarrollo sostenible en América Latina. DEI, San José, Costa Rica. p. 209-230.

GWUK-GPI (GeneWatch UK - Greenpeace International) 2006. GM contamination report 2005. A review of cases of contamination, illegal planting and negative side effects of genetically modified organisms. GeneWatch UK, Derbyshire - Greenpeace International, Amsterdam, Países Bajos. 34 p.

Haycox, D. (director) s.f. El caso de las intoxicaciones con el suplemento alimentario L-triptófano producido con bacterias genéticamente alteradas. Serie de televisión Diagnóstico Desconocido de Discovery Home & Health Channel. EE. UU. Duración: 45 minutos.

Heineke, C. (comp.). 2002. La vida en venta: trasngénicos, patentes y biodiversidad. Böll, San Salvador, El Salvador. 296 p.

Herbert, M.R.; García-G., J.E.; García-G., M. 2006. Alimentos transgénicos: incertidumbres y riesgos basados en evidencias. Revista Acta Académica (UACA, Costa Rica) 19(39): 129-145.

Hivos (Instituto Humanista para la Cooperación con los Países en Desarrollo) – FoEI (Friends of the Earth International) s.f. ¿2003? El mundo como campo de prueba. Los riesgos de la ingeniería genética en la agricultura. Amsterdam, Países Bajos. 47 p.

Ho, M.W.; Ching, L.L. (redac.) 2003. Ciencia y precaución. En: En defense de un mundo sustentable sin transgénicos. Institute of Science in Society (Londres) & Third World Network (Malasia). Jutaprint, Penang, Malasia. p. 41-48. También en: http://www.choike.org/documentos/transge nicos.pdf

Ho, M.W.; Ching, L.L. (redac.). 2003. GM crops not safe. In The case for a GM-free sustainable world. Institute of Science in Society (Londres) & Third World Network (Malasia). Jutaprint, Penang, Malasia. p. 13-50.

Ho, M.W.; Steinbrecher, R.A. 1997. Fallos fatales en la evaluación de seguridad de los alimentos. Una respuesta crítica al Informe Conjunto FAO/OMS sobre la Biotecnología y Seguridad de los Alimentos (Informe sobre Alimentación y Nutrición 61 de la FAO). http://www.ambienteecologico.com/revist52/fallos52.htm

IDEAA (Instituto de Ecología Aplicada) 2007. Evidencias científicas sobre los riesgos para la salud de los alimentos con organismos modificados genéticamente. http://www.ideaa.es/wp/?p=191

IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources). 2005. RESWCC3.007 A moratorium on the further release of genetically modified organisms (GMOs) and RESWCC3.008. Genetically modified organisms (GMOs) and biodiversity. In Resolutions and recommendations adopted at the 3rd IUCN World Conservation Congress. Bangkok, Tailandia.17-25 November 2004. IUCN, Ginebra, Suiza. p. 6-8.

Kaczewer, J. 2001. Riesgos transgénicos para la salud humana. MAPO: Buenos Aires, Argentina. 79 p.

Jiménez P., M. 2003. Detección de alimentos y cultivos modificados genéticamente. Informe de Práctica de Especialidad para la obtención del título en Bachiller en Ingeniería en Biotecnología. Centro de Investigación en Biotecnología de la Escuela de Biología, Instituto Tecnológico de Costa Rica (ITCR). Cartago, Costa Rica. 89 p.

Ladwig, M. 2006. La conjura genética: tras la pista. Deutsche Welle, SWR. Serie de televisión Prisma. Alemania. Duración: 25 minutos.

Lambrecht, B. 2003. La guerra de los alimentos transgénicos: ¿quién decidirá lo que comamos a partir de ahora y qué consecuencias tendrá para mí y para mis hijos? RBA Integral: Barcelona, España. 429 p.

Lang, C. 2004. Árboles genéticamente modificados. La amenaza definitiva para los bosques. Rosgal, Montevideo, Uruguay. 112 p.

Lang, S. 2006. Seven-year glitch: Cornell warns that Chinese GM cotton farmers are losing money due to 'secondary' pests. Chronicle Online, Cornell University. July 25, 2006. Cornell, EE. UU. http://www.news.cornell.edu/stories/July06 /Bt.cotton.China.ssl.html

Lappé, M.A.; Bailey, E.B.; Childress, C.; Setchell, K.D.R. 1999. Alterations in clinically important phytoestrogens in genetically modified, herbicide-tolerant soybeans. Journal of Medicinal Food 1(4): 241-245.

Lapolla, A.J. 2004. Impacto social de la biotecnología transgénica en la Argentina. Rebelión. http://www.rebelion.org/ecologia/040617la polla.htm

Lean, G. 2008. Exposed: the great GM crops myth. Major new study shows that modified soya produces 10 per cent less food than its conventional equivalent. The Independent, Sunday, 20 April 2008. http://www.independent.co.uk/environment /green-living/exposed-the-great-gm-cropsmyth-812179.html

Liu, B.; Zeng, Q.; Yan, F.; Xu, H.; Xu, C. 2005. Review. Effects of transgenic plants on soil microorganisms. Plant and Soil 271: 1- 13.

Madeley, J. 2003. Corporate control of the food chain: the GM link. Consumers International, Londres, Reino Unido. 64 p.

Malatesta, M.; Caporaloni, C.; Gavaudan, S.; Rocchi, M.B.L.; Serafini, S.; Tiberi, C.; Gazzanelli, G. 2002. Ultrastructural morphometrical and immunocytochemical analyses of hepatocyte nuclei from mice fed on genetically modified soybean. Cell Struct. Funct. 27(4): 173-180.

Manjula, E.; Shakuntala, M.; Narsamma, C.; Mollamma, I.; Punyamma, Z.; Laxmamma, H.; Yesu, P. (directoras) 2003. Why are Warangal farmers angry with Bt cotton? Community Media Trust, Pastapur. Produced by AP Coalition in Defence of Diversity and Deccan Development Society: Begumpet, Hyderabad, Andhra Pradesh, India. Documental con subtítulos en español. Traducción: Eduardo Aguilar E. Subtítulos en español: Daniel Ross Mix. Duración: 35 minutos.

Mellon, M.; Rissler, J. 2003. Environmental effects of genetically modified good crops. Recent experiences. Special feature. Union of Concerned Scientists (UCS), Cambridge, MA, EE. UU. 16 p.

Mellon, M.; Rissler, J. 2004. Gone to seed. Transgenic contaminants in the traditional seed supply. Union of Concerned Scientists (UCS), Cambridge, MA., EE. UU. 80 p. También en: http://www.ucsusa.org/assets/documents/fo od_and_environment/seedreport_fullreport. pdf

New Scientist 2004. Monsanto failure. New Scientist 181(2433), 7 February 2004, p. 7.

OMS (Organización Mundial de la Salud) 2005. Biotecnología moderna de los alimentos, salud y desarrollo humano: estudio basado en evidencias. Departamento de Inocuidad Alimentaria de la OMS. Ginebra, Suiza. 87 p.

Parlamento Centroamericano 2005. Resolución AP/4-CLXX-2005. Para proteger la salud humana y reducir las amenazas a la diversidad biológica y al medio ambiente provenientes del uso inadecuado de la biotecnología. Aprobación de la Propuesta de Dictamen a la Iniciativa AP/699- 169/2005 en la Sesión de Asamblea Plenaria celebrada en ciudad de Guatemala (Guatemala) el 17 de marzo de 2005. 4 p

Pengue, W. 2004. La ingeniería genética y la intensificación de la agricultura argentina: algunos comentarios críticos. En: Bárcena I., A.; Katz, J.; Morales, C.; Schaper, M. (eds.) 2004. Los transgénicos en América Latina y el Caribe: un debate abierto. Libro de la CEPAL/NU. CEPAL. – n°. 78. Comisión Económica de las Naciones Unidas para América Latina (CEPAL): Santiago de Chile, Chile. Capítulo VII: 167-190.

Psrast (Physicians and Scientists for Responsible Application of Science and Technology) 2004. Genetically engineered food -Safety problems. Psrast, Vårgårda, Suecia. http://www.Psrast.org

Pusztai, A. 2001. Genetically modified foods: Are they a risk to human/animal health? ActionBioscience.org original article. American Institute of Biological Sciences, Washington DC, EE. UU. http://www.actionbioscience.org/biotech/pu sztai.html

Qayum, A.; Sakkhari, K. 2005. Bt cotton in Andhra Pradesh. A three-year assessment. The first ever sustainabled independent scientific study of Bt cotton in India. Booksline, Hyderabad, India. 46 p.

RCB (Red de Coordinación en Biodiversidad de Costa Rica) 2005. Oficios de marzo y abril del 2005 dirigidos al Dr. Abel Pacheco de la Espriella, en su calidad de Presidente de la República de Costa Rica, solicitando una moratoria al otorgamiento de permisos para la introducción de eventos transgénicos en Costa Rica, así como el establecimiento de un sistema de etiquetado en los alimentos que contengan productos genéticamente alterados. San José, Costa Rica.

RCB (Red de Coordinación en Biodiversidad de Costa Rica) 2006. Lineamientos jurídicos que fundamentan las decisiones municipales en defensa de la diversidad biológica y cultural contra los organismos genéticamente alterados (transgénicos). San José, Costa Rica. Inédido. 8 p.

Riechmann, J. 2000. Cultivos y alimentos transgénicos. Una guía crítica. Catarata, Madrid, España. p. 204-205.

Ribeiro, S. 2004. Transgénicos: verdades y suposiciones. La Jornada (México) 29/11/04: 1.

Riechmann, J.; Tickner, J. (coord.). 2002. El principio de precaución en medio ambiente y salud pública: de las definiciones a la práctica. Icaria: Barcelona, España. 159 p.10

Schehl, E. (director) 2005. A silent forest. The growing threat genetically engineered trees. Produced by Three Americas, Inc. and Raindancer Films. Duration: 45 minutes.

Schubert, D. 2002. A different perspective on GM food. Nature Biotechnology 20(10): 969. http://www.biotechinfo.net/different_perspective.html

Séralini, G.-E.; Cellier, D.; Spiroux de Vendomois, J. 2007. New analysis of a rat feeding study with a genetically modified maize reveals signs of hepatorenal toxicity. Journal Archives of Environmental Contamination and Toxicology 52(4): 596- 602.

Smith, J.M. 2006. Semillas peligrosas. Las mentiras de la industria y los gobiernos sobre lo que comemos. Colección Contrapunto. Terapias Verdes, Barcelona, España. 305 p.

Smith, D. et al. 2000. Open letter to all governments. En: García G., J.E. (comp.) 2008. Cultivos genéticamente alterados (transgénicos). Antología. Centro de Educación Ambiental (CEA), Universidad Estatal a Distancia (UNED): San José, Costa Rica. Inédito. 9 p. También en: http://www.i-sis.org.uk/list.php

Snow, A.A.; Pedro Moran P., P. 1997. Commercialization of transgenic plants: potential ecological risks. BioScience 47(2): 86-96.

Spendeler, L. 2005. Organismos modificados genéticamente: una nueva amenaza para la seguridad alimentaria. Revista Española de Salud Pública 79(2): 271-282. También en: http://www.tierra.org/spip/IMG/pdf/Transg enicosysalud.pdf

Spök, A.; Hofer, H.; Lehner, P.; Valenta, R.; Stirn, S.; Gaugitsch, H. 2005. Risk assessment of GMO products in the European Union. Toxicity assessment, allergenicity assessment and substantial equivalence in practice and proposals for improvement and standardization. Federal Environment Agency of Austria, Viena, Austria. Berichte, Band 253. 131 p.

Tansey, G. 2002. Seguridad alimentaria, biotecnología y propiedad intelectual. Un documento para el debate. Oficina Cuáquera ante las Naciones Unidas: Ginebra, Suiza. 32 p. También en: http://www.qiap.ca/documents/FSspanish.p df

Teitel, M.; Wilson, K.A. 2003. Alimentos genéticamente modificados. Cambiando la naturaleza de la naturaleza. Lasser Press Mexicana, México DF, México. 182 p.

Thalmann, P.; Küng. V. 2000. Transgenic cotton: are there benefits for conservation? A case study on GMOs in agriculture, with special emphasis on fresh water. World Wildlife Fund International, Gland, Suiza. http://assets.panda.org/downloads/ct_long.p df

Trejos C., L.N. 2002. Biotecnología y derechos del consumidor (énfasis en alimentos transgénicos). Tesis de Licenciatura en Derecho. Facultad de Derecho, Universidad de Costa Rica. San José, Costa Rica. 215 p.

Trejos C., L.N. 2008. Derechos de los consumidores costarricenses frente a los alimentos transgénicos. San José, Costa Rica. En preparación.

UICN (Unión Internacional para la Conservación de la Naturaleza) 2004. Tercer Congreso Mundial de la Naturaleza. 17-25 de noviembre del 2004. Bangkok, Tailandia. Resolución RESWCC3.007. 2 p. http://www.iucn.org/congress/2004/membe rs/submitted_motions_es.htm

Vicente, C.A. 2007. Las promesas incumplidas de la ingeniería genética. Pagina/12, Futuro, sábado 24 de marzo de 2007. http://www.pagina12.com.ar/diario/suplem entos/futuro/13-1675-2007-03-4.html

Viñas, M. (realizador) 2004. Hambre de soja. Fundación Biodiversidad e Icaro Producciones, Buenos Aires, Argentina. Documental audiovisual. Duración: 51 minutos.

Warwick, H.; Meziani. G. 2002. Seeds of doubts. North American farmers’ experiences of GM crops. Soil Association, Bristol, Reino Unido. 67 p.

Watkinson, A.R.; Freckleton, R.P.; Robinson, R.A.; Sutherland, W.J. 2000. Predictions of biodiversity responses to genetically modified herbicide-tolerant crops. Science 289: 1554-1557.

Worster, D. 2006. La riqueza de la naturaleza. En: Transformaciones de la tierra: ensayos de historia ambiental. Serie Educación Ambiental n.º1. Editorial Universidad Estatal a Distancia (EUNED): San José, Costa Rica. p. 137-172.

Downloads

Published

12/30/2008

How to Cite

CONSIDERANDOS PARA LAS SOLICITUDES DE TERRITORIOS LIBRES DE ORGANISMOS GENÉTICAMENTE ALTERADOS (TRANSGÉNICOS), CON ÉNFASIS EN COSTA RICA. (2008). Economía Y Sociedad, 13(33-34), 83-99. https://www.revistas.una.ac.cr/index.php/economia/article/view/80

How to Cite

CONSIDERANDOS PARA LAS SOLICITUDES DE TERRITORIOS LIBRES DE ORGANISMOS GENÉTICAMENTE ALTERADOS (TRANSGÉNICOS), CON ÉNFASIS EN COSTA RICA. (2008). Economía Y Sociedad, 13(33-34), 83-99. https://www.revistas.una.ac.cr/index.php/economia/article/view/80

Comentarios (ver términos de uso)

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>